Zdobyli wiedzę mistrzów

Kadra pedagogiczna Zespołu Szkół Spożywczych Chemicznych i Ogólnokształcących uczestniczyła w szkoleniach branżowych z zakresu cukiernictwa oraz nowych trendów w branży gastronomicznej. Zajęcia poprowadzili specjaliści, uznawani w swoich dziedzinach za mistrzów.

 

Sześciu nauczycieli cukiernictwa w ZSSChiO wzięło udział w szkoleniu „Torty i monoporcje – szkolenie cukiernicze”, realizowanym w Cukierni Wiolinka, której właścicielem jest absolwent „Spożywczaka” Lesław Inglot. Pod okiem mistrza cukiernictwa Mariusza Zycha, zgłębili tajniki przyrządzania deserów monoporcji, doboru odpowiednich nut smakowych oraz elementów wykończenia i dekoracji. W drugiej części szkolenia nauczyciele poznali sekrety dekorowania tortów w stylu angielskim. Sztuka ta wymaga zastosowania specjalistycznych narzędzi, których użytkownik musi wykazać się nie lada precyzją, by osiągnąć zadowalający efekt. Drugie szkolenie pn. „Nowe trendy i innowacje w branży gastronomicznej” skierowane było do nauczycieli gastronomii i odbyło się w Hotelu Bristol Tradition & Luxury w Rzeszowie. Można było w jego trakcie poznać zasady platingu, czyli aranżacji, stylizacji i ogólnej prezentacji potrawy. Wśród tematów szkolenia pojawiły się również technika sous vide, czyli gotowanie w próżni oraz kuchnia molekularna – polegająca na wykorzystaniu wiedzy chemicznej i fizycznej podczas przygotowywania potraw. Pierwszą część szkolenia poświęcono zastosowaniu piwa w kuchni. Warzelnia oraz kuchnia Starego Browaru Rzeszowskiego była doskonałym miejscem do realizacji tego tematu. Jak się okazuje, piwo ma w kuchni wiele niekonwencjonalnych zastosowań i w trakcie szkolenia wykonano m.in. pyszne lody, których jednym ze składników był właśnie złoty napój. Tematem drugiej części były zasady i techniki przygotowania sushi – potrawy kuchni Japońskiej, przyrządzanej z surowych ryb, owoców morza, ryżu oraz wodorostów nori.

 

JR

Fot. ZSSChiO