W wydarzeniu uczestniczyli również wójt Gminy Przeworsk Daniel Krawiec oraz zastępca Wójta Teresa Wielgos.

Kolejny sukces gospodyń

W niedzielę, 4 grudnia, odbyły się zmagania na szczeblu wojewódzkim w ogólnopolskim konkursie kulinarnym „Bitwa regionów”. Wzięły w nich udział panie z II Koła Gospodyń Wiejskich w Gorliczynie, które podczas Gminnych Dożynek wygrały etap powiatowy.

 

Celem konkursu, organizowanego już od siedmiu lat, jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce. W pierwszą niedzielę grudnia o wejście do finału konkursu rywalizowało 17 kół gospodyń wiejskich z terenu województwa podkarpackiego. Reprezentanki powiatu przeworskiego jak zawsze zadbały o każdy szczegół – począwszy od prezentacji potrawy po dekorację stoiska. Ich danie konkursowe, barszcz czerwony na zakwasie z krokietami, mięsem i grzybami, ostatecznie zajął II miejsce w województwie. Do zwycięstwa zabrakło więc naprawdę niewiele. Za sukces można jednak uznać obecność w gronie 32 najlepszych kół w Polsce. Za II miejsce KGW II w Gorliczynie zdobyło nagrodę w wysokości 3.500 zł.

Organizatorami „Bitwy Regionów” są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.

 

Już za tydzień panie z KGW II w Gorliczynie podzielą się z naszymi Czytelnikami swoimi świątecznymi wspomnieniami, nieco już zapomnianymi zwyczajami bożonarodzeniowymi oraz pomysłami na tradycyjne potrawy, których nigdy nie może zabraknąć na ich wigilijnych stołach.

DP/fot. org.