O kuchni Lubomirskich

W ramach odbywających się właśnie Europejskich Dni Dziedzictwa w przeworskim muzeum odbyła się prelekcja, przybliżająca smaki kuchni książąt Lubomirskich.

 

Wydarzenie miało miejsce w niedzielę, 12 września w sali balowej Pałacu Lubomirskich. O kuchni galicyjskiej arystokratów opowiedzieli goście ze Lwowa: dr. hab. Ihor Lylo z Lwowskiego Narodowego Uniwersytetu im. Iwana Franki oraz Marianna Dushar, badaczka kuchni galicyjskiej i blogerka kulinarna. W swojej prelekcji bazowali m.in. na zachowanych w archiwach kartach menu, z których wiele można było się dowiedzieć nie tylko o potrawach. Prelegenci przybliżyli zebranym jaka atmosfera mogła panować przy stole, o czym rozmawiano, jak planowano usadowienie gości, kogo zapraszano. Jak nietrudno się domyśleć, w menu królowały potrawy myśliwskie, z racji tego że książę Lubomirski był wielkim entuzjastą polowań. Po wykładzie wszyscy obecni zostali zaproszeni na degustację ciasta Chester cake oraz chleba myśliwskiego podanego z z sosem z żurawiny i czerwonego wina, które w Restauracji Pastewnik przygotowała M. Dushar.

Efektem kulinarnego projektu badawczego poświęconego kuchni rodziny książęcej Lubomirskich z Przeworska będzie publikacja książkowa, która ukaże się w niedalekiej przyszłości.

Europejskie Dni Dziedzictwa w tym roku upływają pod hasłem Smaki Dziedzictwa. Przez dwa weekendy w całej Polsce odbędzie się z tej okazji blisko 600 wydarzeń związanych z poznawaniem historii i regionalnych przysmaków.

 

DP