By nie zabrakło chleba…

W niedzielę, 3 sierpnia, w Przeworsku odbyło się XVII Powiatowe Święto Chleba. Uroczystości rozpoczęły się Mszą Św. w Sanktuarium Grobu Bożego, której przewodniczył ks. prał. Tadeusz Gramatyka. Podczas niej poświęcono chleby przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu przeworskiego. Następnie barwny korowód, poprowadzony przez Orkiestrę Dętą działającą przy MOK w Przeworsku przeszedł na teren Zajazdu Pastewnik, gdzie odbyły się dalsze uroczystości.

 

Święto rozpoczęła część chlebowa, przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Pigan. Starosta Przeworski Dariusz Łapa z rąk przewodniczącej Powiatowej Rady KGW w Przeworsku Zofii Kalamarz-Paluch otrzymał poświęcony bochen chleba. Również obdarowano nimi ks. prał. Tadeusza Gramatykę, proboszcza Parafii pw. Ducha Św. w Przeworsku, o. Erwina Ceklarza, gwardiana klasztoru OO. Bernardynów w Przeworsku, posła na Sejm RP Bartosza Romowicza, przewodniczącą Rady Powiatu Przeworskiego Katarzynę Balawender, prezydenta Miasta Przemyśla Wojciecha Bakuna oraz burmistrza Miasta i Gminy Sieniawa Witolda Mrozka. Następnie chleb podzielono i rozdano wśród uczestników uroczystości.

Na scenie zaprezentowały się zespoły śpiewacze: „Piganeczki”, „Dębowianie”, „Studzienczanki”, „Cantus” z Gorliczyny i Kapela „Sołtysowa” z Szówska. Folkowo, żywiołowo i prosto z serca zagrał również zespół „Redlin”. Do wspólnej zabawy tanecznej zaprosił z kolei zespół „Bavivas”.

Dużą popularnością cieszyły się stoiska Kół Gospodyń Wiejskich, na których królował chleb i inne pieczywo, a także regionalne potrawy. W tegorocznej edycji udział wzięło 34 Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu przeworskiego. Swoje stoiska informacyjne przygotowały również lokalne i regionalne instytucje i organizacje.

Organizatorem wydarzenia był Powiat Przeworski.

 

DP