Uczyły się grillować na różne sposoby

Pod koniec sierpnia Stowarzyszenie na rzecz wspierania i rozwoju dzieci, młodzieży i społeczności lokalnej „Siódemka” z siedzibą w Szkole Podstawowej nr 7 w Jarosławiu zorganizowało kolejny bezpłatny kurs – tym razem w zawodzie kucharza barbecue.

 

W kursie pn. „Przygotowanie potraw z grilla i barbecue wraz z egzaminem”, zorganizowanym wraz z Podkarpacką Akademią Przedsiębiorczości wzięło udział 9 kobiet.

Panie przez trzy dni, od 26 do 28 sierpnia, szkoliły się pod okiem szefa kuchni Dominika Łukasika – pochodzącego z Tarnowa, a pracującego obecnie w Gródku nad Dunajcem.

Aż trudno uwierzyć, ile smakowitych dań udało się przygotować przez czas trwania kursu.

Uczestniczki pod okiem mistrza poznały m.in. tajniki przygotowywania potraw w tzw. japońskim grillu.

Robiliśmy w nim mięsa metodą sous vide, czyli gotowanie w niskiej temperaturze. Żeberka, boczek i karkówkę ugotowaliśmy w 75 stopniach, a wcześniej je posoliliśmy. Robiliśmy też prawdziwy sos barbecue, rybę z grilla, burgery, sałatki do ryby, kurczaka z grilla z sosem śmietanowym z suszonymi pomidorami, tatar z łososia, tatar z avocado, ptysie z kruszonką z malinami i bitą śmietaną. Dziś na przykład robimy sosy do steków, będziemy też uczyć się jak grillować steki, jak robić rybę w cieście piwnym i dodatki. Na koniec odbędzie się egzamin. Osoba, która ukończy kurs na pewno może później zaimponować wszystkim na rodzinnym grillu, ale może też spróbować swoich sił w pracy w restauracji, zwłaszcza z metodą gotowania w niskiej temperaturze, która jest stosunkowo nowa – oceniał prowadzący zajęcia w Jarosławiu, D. Łukasik.

Przypomnijmy, że wcześniej jesienią ub. r. miał miejsce inny bezpłatny kurs dla szefów kuchni zorganizowany przez stowarzyszenie „Siódemka”, w którym wzięły udział kobiety z Jarosławia. Można więc przypuszczać, że wkrótce odbędą się kolejne, podobne kursy.

 

DP