W dniu 24 kwietnia w Tarnowie odbył się Ogólnopolski Turniej Kulinarny dla uczniów pod nazwą „Smakuj przyszłość z BCU”. Uczniowie Zespołu Szkół Spożywczych i Biznesowych w Jarosławiu zajęli I miejsce.
Turniej składał się z 3 etapów: etap pierwszy – test wiedzy on-line z zagadnień kulinarnych, etap drugi – kreacja autorskiej receptury obiadowej z 10 wskazanych składników oraz produktu regionalnego, etap trzeci – finał: przygotowanie dania głównego ze składników z tajemniczej skrzynki black-box.
Jarosławski „spożywczak” dumnie reprezentowali uczniowie klasy 3 Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych: Wiktoria Cebulak, Izabela Hołysz oraz Paweł Majcher, którzy przygotowali 5 porcji dania głównego: „Roladki z indyka z musem z białych warzyw – a’la arancini z pęcaku i sera wędzonego, marynowane cebulki oraz sos pomarańczowy z różowym pieprzem”.
– Udział w konkursie to nie tylko rywalizacja, ale też: kultywowanie tradycji kulinarnych, promocja produktów regionalnych, rozwijanie umiejętności gastronomicznych – mówi Wanda Mazurek-Lecyk, nauczycielka przedmiotów gastronomicznych, która przygotowywała uczniów do konkursu.
Opr. EK, fot. org.