Zespół Szkół Spożywczych i Biznesowych im. Marii Curie – Skłodowskiej w Jarosławiu realizuje projekt współfinansowany przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus+. Uczniowie i nauczyciele odbywały praktyki i staże we Włoszech oraz Cyprze.
– Czterotygodniowe praktyki w Palermo dla żywieniowców, technologów żywności i hotelarek, a także dwutygodniowe staże fryzjerek w Pafos oraz kucharzy i cukierników w Rimini stworzyły okazję 16 uczniom oraz dwóm nauczycielkom zawodu branży fryzjerskiej i gastronomicznej do rozwinięcia kompetencji zawodowych, językowych i społecznych w zagranicznym środowisku. Nauczyły uczestników samodzielności, otwartości, tolerancji oraz radzenia sobie w różnych nowych sytuacjach. Pizzeria, restauracja, ciastkarnia, hotel i salon fryzjerski to przykłady zakładów, instytucji przyjmujących uczestników – mówią nauczyciele jarosławskiego „spożywczaka”. Program kulturowy realizowany w każdym z krajów pozwolił poznać włoską i cypryjską kulturę, zabytki, ciekawe miejsca i zwyczaje, w tym żywieniowe. Przed wyjazdem uczestnicy odbyli przygotowanie językowe, zawodowe, kulturowe, z zakresu TIK. Z wyjazdu wracają pełni doświadczeń zawodowych i życiowych, a czas spędzony za granicą będą wspominać długo i miło. Koordynatorki projektu Wanda Mazurek-Lecyk i Agnieszka Siwoń serdecznie dziękują przedstawicielom instytucji partnerskich Work Experience Agency, MNEduGate oraz AIRimini za umożliwienie realizacji mobilności oraz wsparcie podczas działań projektowych.
Red.