W piątek, 21 stycznia w Zespole Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących odbył się etap wojewódzki XXVII Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Cukiernik.
Turniej organizowany jest od 1995 roku. – Celem turnieju jest podnoszenie rangi i jakości kształcenia zawodowego, rozwijanie wśród młodzieży zainteresowania cukiernictwem, wyrobienie umiejętności samodzielnego zdobywania i pogłębiania wiedzy przez ucznia oraz zapoznanie młodzieży z nowymi technikami i technologiami w cukiernictwie – mówi Dorota Wierzbińska-Dubaj, dyrektor ZSSChiO
Tegorocznym tematem przewodnim była „Potęga natury”. W rywalizacji wzięli udział uczniowie szkół branżowych z klas programowo najwyższych w województwie podkarpackim tj. przedstawiciele: Zespołu Szkół Gospodarczych w Rzeszowie, Zespołu Szkół nr 3 w Rzeszowie, Zespołu Szkół Usługowych i Spożywczych w Jaśle, Zespołu Szkół Technicznych w Leżajsku oraz Zespołu Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu. Jarosławski „spożywczak” reprezentowały: Martyna Madejowska i Dominika Turko.
I miejsce w turnieju zajęła Urszula Tarnawska, uczennica ZSG w Rzeszowie, drugie – Karolina Boroń, uczennica ZS nr 3 w Rzeszowie, trzecie – Kamila Wróbel, również uczennica ZS nr 3 w Rzeszowie. Dominika Turko, uczennica ZSSChiO, zajęła czwarte miejsce z wymaganą liczbą punktów niezbędną do zakwalifikowania się do etapu ogólnopolskiego.
Turniej trwał 9 godzin. Odbywał się pod honorowym patronatem Starosty Jarosławskiego oraz Izby Rzemieślniczej w Rzeszowie.
EK