W dniach 3-8 marca miał miejsce XXVI Małopolski Konkurs Szkół Gastronomicznych, który w tym roku odbywał się pod hasłem „Wiosenne przebudzenie”. W konkursie wzięły udział uczennice Zespołu Szkół Spożywczych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, które zdobyły zaszczytne wysokie miejsca.
W konkursie uczestniczyło 38 szkół z Polski, Słowacji i Czech. Wśród 34 jurorów znaleźli się cenieni restauratorzy, cukiernicy i szefowie kuchni. – Uczennice ZSSiB sprostały pokładanym w nich oczekiwaniom. Amelia Bara i Kinga Brzyska zajęły 2 miejsce w kategorii kelner, prezentując przepiękny stół zatytułowany „Wiosenne pola i łąki w wykwintnej odsłonie” oraz obsługę kelnerską o najwyższym standardzie, która została doceniona przez międzynarodowe jury – informuje Starostwo Powiatowe w Jarosławiu.
To jednak nie koniec sukcesów. Bardzo dobrze wypadła również Faustyna Olejarz, uczennica ZSSiO, która wzięła udział w bardzo wymagającej kategorii kucharz, zajmując 2 miejsce. Faustyna przygotowała „Wiosenną terrinę” – danie, które zachwyciło sposobem wykorzystania prostych składników, jakim jest mięso z indyka i rzodkiewki.
Nie obyło się również bez wyróżnień. W kategorii cukiernik wyróżnienie otrzymała Oliwia Łakomy za „Wiosenną eksplozję smaku”, czyli biszkopt migdałowy z dodatkiem pokrzywy, przykryty musem z białej czekolady oraz serem gorgonzola, z ukrytą frużeliną z gruszki, oblany ganaszem. Wyróżnienie otrzymały także: Martyna Bogacz i Oliwia Drońska w kategorii kelner.
– Dziewczynom serdecznie gratulujemy, życząc dalszych sukcesów i rozwoju kulinarnej kreatywności i talentu. Dzięki takim uczniom ZSSiB jest liderem wśród szkół branży gastronomicznej w regionie! – informuje Starostwo Powiatowe w Jarosławiu.
Opr. EK/SP