Szkoliły się pod okiem mistrza

W ubiegłym tygodniu panie z Koła Gospodyń Wiejskich Gorliczyna II ukończyły specjalny kurs Podkarpackiej Akademii Przedsiębiorczości ,,Przygotowywanie deserów restauracyjnych wraz z egzaminem”. Kurs poprowadził Andrzej Polan, szef kuchni znany choćby z telewizyjnego programu „Dzień dobry TVN”.

 

Uczestniczki kursu przez cztery dni zgłębiały tajniki kuchni, a zwłaszcza cukiernictwa. Na koniec trzeba było wykazać się zdobytą wiedzą i zdać egzamin, co każdej z nich się udało. Przez te kilka dni powstały prawdziwe pyszności, m.in.: sernik prawdziwy na kruchym czekoladowym, racuchy jak poduchy z kremowym jabłkiem skyrem i jeżynami, panna cotta, tiramisu, placek puszysty z ziemniakami rozmarynem domowym, twarogiem i porzeczką czy smalec z białej kiełbasy.

Przepięknie podane dania były prawdziwą ucztą dla zmysłów, a można ich było spróbować podczas uroczystego podsumowania kursu. W degustacji, oprócz uczestniczek, wzięli udział m.in. zastępca Wójta Gminy Przeworsk Teresa Wielgos, kierownik Centrum Integracji Społecznej w Chałupkach Stanisław Strączek, radna Gminy Przeworsk Genowefa Bucia oraz dyrektor Przedszkola Samorządowego pn. „Mali odkrywcy” w Gorliczynie Agata Stącel.

 

DP