KODAK Digital Still Camera

Święto pieroga i jemioły

Powstałe w br. widaczowskie Koło Gospodyń Wiejskich zorganizowało Święto pieroga i jemioły. Można było próbować pierogów z różnym nadzieniem. Nie zabrakło gier, zabaw i konkursów dla najmłodszych.

 

Impreza odbyła się przy miejscowym Wiejskim Domu Kultury. Smaczne pierogi przyciągnęły wielu amatorów tego dania. – Zrobiłyśmy ponad tysiąc pierogów. Są gotowane pierogi z ziemniakami, mięsem, kapustą, jarmuszem, owocowe, z kaszą jaglaną, z kaszą gryczaną i ze szpinakiem. Są też pieczone pierogi z porzeczki, wiśni, kebabowe oraz gołąbki – wyliczały panie z KGW w Widaczowie. Dla zainteresowanych przyrodą Nadleśnictwa Dynów przygotowało stoisko przystrojone jemiołą. Pięknie prezentowała się ceramika wystawiona przez „Małe ranczo na wzgórzu” z Huciska Jawornickiego. Dla dzieci zorganizowano gry i zabawy z animatorką. Miejscowa OSP wystawiła wóz bojowy, który również cieszył sie zainteresowaniem najmłodszych. Wśród gości byli: Radna Sejmku Województwa Podkaprackiego Sabina Południak, Starosta Przeworski Dariusz Łapa, zastępca Przewodniczącego Rady Powiatu Przeworskiego Jerzy Solarz, Burmistrz Miasta i Gminy Jawornik Polski Łukasz Kawaliło, prezes Stowarzyszenia Centrum Promocji i Rozwoju Wsi Rączyna Adam Lewandowski oraz sołtys Widaczowa Andrzej Pilawa. Na degustację zawitali też goście z przejeżdżającej nieopodal kolejki wąskotorowej Pogórzanin. Święto zakończyło się potańcówką. – Nasze koło jest bardzo młode, Na koncie mamy już wyróżnienie z „Majówki pod Jaworem” organizowanej w Hadlach Szklarskich. Zajęłyśmy też 2 miejsce w III Podkarpackim Festiwalu Kuchni Dworskiej w Sośnicy – mówi Anna Łach, przewodnicząca KGW w Widaczowie. Współorganizatorem święta było Stowarzyszenie Centrum Promocji i Rozwoju Wsi Rączyna. – Zawsze jesteśmy otwarci na to, by promować nasz region – mówi Adam Lewandowski, prezes stowarzyszenia. Partnerami imprezy byli: Powiat Przeworski, Miasto i Gmina Jawornik Polski, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa w Przeworsku i Bank Spółdzielczy w Przeworsku.

 

Marcin Sobczak