Biesiadowali nad Wyczawą już po raz XXII

W niedzielę, 15 września na placu obok Urzędu Gminy w Wiązownicy odbyła się doroczna prezentacja tradycyjnych, regionalnych potraw wiejskich pn. „Biesiada nad Wyczawą”. W imprezie uczestniczyły lokalne koła gospodyń, które przygotowały najróżniejsze pyszności.

 

Wydarzenie było doskonałą okazją do spróbowania staropolskich potraw i poznania sposobu ich wykonania. Specjały przygotowane przez lokalne gospodynie można było nie tylko obejrzeć, ale również skosztować. A wszystko to tradycyjnie w rytmie śpiewów i przyśpiewek Kapeli Sołtysowej z Szówska.

W rywalizacji o najsmaczniejsze danie udziały wzięły: Stowarzyszenie Koła Gospodyń Wiejskich „Radawiacy”, Koło Gospodyń Wiejskich „Szulanki”, Koło Gospodyń Wiejskich przy Domu Kultury w Szówsku, Koło Gospodyń Wiejskich „Aktywni” w Ryszkowej Woli, Koło Gospodyń Wiejskich w Nielepkowicach, Stowarzyszenie Rozwoju Gminy Wiązownica oraz Centrum Opiekuńczo-Mieszkalne w Tryńczy.

Podczas biesiady degustacji potraw podjęli się: Agnieszka Kukułka, dyrektor SP w Wiązownicy, Paweł Gradowski, finalista MasterChef’a, Magdalena Rożek, dyrektor GCK, Lucyna Poliszak, zastępca dyrektora GCK, a także Grzegorz Stasienko i Rafał Cetnarowicz, radni gminy Wiązownica.

W wydarzeniu oprócz licznie zgromadzonych mieszkańców gminy udział wzięli: Artur Żołyniak, sekretarz gminy Wiązownica, Dariusz Grześ, dyrektor ZGK, Agnieszka Pieniążek, radna Powiatu Jarosławskiego, sołtysi i radni z gminy Wiązownica. Wszyscy uczestnicy otrzymali dyplomy oraz nagrodę pieniężną ufundowaną przez wójta Krzysztofa Strenta.

 

Opr. EK, fot. UG